Åreknuter

Åreknuter er en vanlig og ufarlig sykdom som rammer hver tredje person.

Hvorfor får man åreknuter?
Venene som fører blodet fra beina tilbake til kroppen har klaffer som gjør at blodet føres i retning hjertet. Sykdom i disse klaffene gjør dem utette. Den lekkasjen som oppstår fører til økt trykk i venene som utvides og blir slyngede. Hvilken prosess som ødelegger klaffene vet vi lite om. Dette er ikke en farlig tilstand.

Symptomer
Tyngdefornemmelse, hevelser og kramper er de vanligste symptomene. Alvorligere symptomer som sår, blødninger og eksem oppstår kun hos et fåtall.

Utredning
Utredningen består av en klinisk undersøkelse, man kan gjøre blodstrømsundersøkelse med et enkelt dopplerapparat, men en blodstrømsundersøkelse med ultralyd er gullstandard. Videre utredning med venetrykksmåling gjøres i enkelte tilfeller.

Behandling
Endovenøs behandling har overtatt etter kirurgisk “stripping” av venen. Pasienten kommer til legen på grunn av plager og synlige tegn – åreknutene. Legen planlegger behandling ut fra årsak. Mange får symptomlindring bare ved bruk av elastisk strømpe. Sykdom i de dype venene behandles med strømpe og kun unntaksvis med operasjon.

Operasjon
Endovenøs behandling utføres ved de fleste sykehus. Tidligere gjorde man operasjon via et snitt i lyske eller knehase hvor den syke venen ble fjernet ved å  trekke den ut (stripping). Ved endovenøs behandling (RF, Laser, Kjemisk)  gjør man kun et innstikk i huden, veiledet av ultralyd. Et behandlingskateter føres inn i den syke venen. Med denne teknikken kan den syke åren lukkes igjen med radiofrekvensbølger, laserstråler eller kjemisk med skum. Utvidete sidegrener fjernes eventuelt gjennom små kutt i huden.