Hjerneslag

Hjerneslag som skyldes åreforkalkning i halspulsåren

Årsak
Hjerneslag skyldes enten hjerneblødning eller blodpropp som kommer fra hjertet eller fra åreforkalkning i halspulsåren og anslagsvis 20% skyldes blodpropp fra åreforkalkning i halspulsåren. Cirka 15000 personer rammes hvert år av hjerneslag i Norge.

Illustrasjonen viser et bilde av hjernen tatt i en magnet-tomograf der skadet område framstår som lysere.

Symptomer
Symptomer som forbigående blindhet på det ene øyet eller forbigående kraftnedsettelse i en arm eller fot (TIA) (transitorisk iskemisk anfall), til total lammelse i en kroppshalvdel. TIA kan vare bare et par minutter og kan derfor neglisjeres av pasienten. Imidlertid kan et slikt lite anfall være et forvarsel om et større hjerneslag som vil inntreffe hos 15-20% av pasientene i løpet av det påfølgende året. Det er derfor viktig at disse pasientene utredes raskt. Har pasienter åreforkalkning i halspulsåren og diameter-innsnevring på 70% bør de tilbys operativ behandling. Har pasienten imidlertid fått et stort hjerneslag med permanent lammelse nytter det ikke med kirurgi.

Utredning
Ultralyd skanning er den enkleste måte å påvise åreforkalkning i halspulsåren. Dette er en smertefri undersøkelse der man kartlegger eventuelle forandringer i halspulsårene og bestemmer graden av innsnevring.

Før et operativt inngrep bestilles eventuelt annen bildediagnostikk av halspulsåren som innbefatter blodårene i hjernen.

For å lese om behandling, klikk HER…