Åreknuter, leggsår

Åreknuter og venøse leggsår

Hvorfor får man åreknuter?
Venene som fører blodet fra beina tilbake til kroppen har klaffer som gjør at blodet føres i retning hjertet. De er også helt nødvendig for at venepumpesystemet i fot og legg skal fungere. Disse venepumpene medvirker til at trykket i venene i føttene holdes lavt under daglig oppreist aktivitet. Uten disse pumpene ville alle fått hevelse i beina i løpet av dagen på grunn av høyt venetrykk i oppreist stilling. Svikt i klaffeapparatet gir en patologisk nedad rettet blodstrøm som vist i figuren. Svikten forårsakes hovedsaklig av to forhold, enten en primær utvidelse av venen slik at klaffene ikke fungerer (punkt 1 i figuren), eller at en blopropp fester seg i klaffen og ødelegger klaffefunksjonen (punkt 2).

Klaffelekkasjen gir turbulens og trykkpåvirkning som svekker veneveggen slik at denne lokalt utvides (åreknute) og forlenges slik at venen for å få plass blir slynget. Prosessen starter dermed i en defekt klaff (gul pil i figuren under) og forplantes nedover som vist i figuren til høyre. Åreknuter kan være plagsomt men er ingen farlig tilstand.

Symptomer
Tyngdefornemmelse, hevelser og kramper er de vanligste symptomene. Alvorligere symptomer som sår, blødninger og eksem oppstår kun hos et fåtall.

Utredning
Utredningen består av en klinisk undersøkelse og blodstrømsundersøkelse med et enkelt dopplerapparat eller en mer omfattende undersøkelse med ultralyd skanning og måling av venetrykket.

Ultralyd doppler undersøkelse

Pasienten undersøkes helst stående. Med et enkelt dopplerapparat lytter man over vener som skal undersøkes. Blod sendes oppover langs venen ved manuell kompresjon og dopplerlyd registreres. Når grepet slippes vil blodet strømme tilbake med en karakteristisk dopplerlyd hvis klaffene er defekte.

Ultralyd skanning undersøkelse

Med ultralyd skanner blir undersøkelsen langt mer nøyaktig idet man i tillegg til dopplerlyden får avbildet venene og tydelig framstilt retningen til blodstrømmen ved fargekoding (1 og 2 i figuren under).

Venetrykk-registrering

En trykkmåling i den syke venen mens pasienten går “på stedet hvil” avdekker graden av svikt. Manglende trykkfall under gange tyder på klaffesvikt (punkt 1 i figuren under). Hvis trykkprofilen normaliseres (punkt 2) under manuell avklemming av venen, eller avklemming over kneet med en mansjett, tyder det på at denne venen bør fjernes.

En undersøkelse hvor man kombinerer ultralyd skanning og registrering av venetrykk er optimalt. Dette er spesielt ønskelig ved venøse leggsår, eller der åreknuter kommer tilbake etter tidligere operasjoner.

For å lese om behandling, klikk HER…